Палац Перені у Виноградові

    Рід Перені був одним з найбагатших і знатних родів Закарпаття. У 1399 році король Жигмонд подарував місто Севлюш (тепер Виноградів) з навколишніми землями роду Перені за активну і ефективну участь в битві з турками. Трохи пізніше, за придушення заколоту, до цього додали замок "Нялаб" (сучасне смт. Королево) із землями навколо нього. Перені володіли виноградівськими землями майже чотири століття. 

    Барон Перені після знищення замку королівськими військами у 1557 році  вирішив перенести свою резиденцію та збудувати палац у місті.

    Зведений палац був у XVI столітті за часів барона Ференца Перені (під час реставраційних робіт у 1970-х рр. датування первісного партерового об’єму  було визначене ХVІ століттям).

Ретро фото з поштової листівки датованої початком минулого століття.

    Палац розташований вглибині помістя. Є окрасою парадного двору з в’їзними воротами. Будівля велика, масивна, прямокутна, двоповерхова. Наріжні чотирикутні вежі мають більш архітектурне призначення, ніж оборонне. За схемою палац являє собою прямокутник з чотирма виступами – квадратними баштами й центральним виступом фасаду.

    Спочатку палац був одноповерховим з кутовими баштами і мав вигляд  замкової споруди. Значна перебудова палацу була проведена в ХVІІ ст., в епоху барокко. Палац значно збільшився в результаті надбудови другого поверху. Перший поверх використовувався під господарчі потреби, на другому були житлові приміщення та велика зала . В останній розміщувалася фреска з зображенням Агасфера та цариці Естери.

    На зовнішній стороні розміщений  портал, над ним - герб баронів Перені. Дах піднесений, барочний, покритий ґонтом. Стіни палацу товсті та масивні, кімнати порівняно низькі, перекриття склепінчасті. Під будовою підвальні приміщення. На підході до палацу стоять одноповерхові флігелі. 

    Палац розташований серед стародавнього парку, у якому багато красивих і рідкісних дерев.

    Дотримуючись канонів палацового  будівництва ХVІ – ХVІІ ст., біля садиби родини Перені на  прилеглій території в 12 гектарів 200 років тому  був закладений парк з різноманітними деревно-чагарниковими насадження і екзотами. В стильовому вирішенні тут переважає еклектика - популярний на той час напрям, що поєднував різнорідні за своєю суттю елементи.

    16 серпня 1848 року в палаці відбувся арешт його володаря барона Жиґмонда Перені. Про цей інцидент існує народний переказ, згідно з яким барон, востаннє покидаючи палац, дав наказ не зачиняти ворота до його повернення. Попри те, що Жиґмонд Перені більше ніколи не був у палаці, його наказ дотепер дотримується.

    Нащадки знатного роду Перені жили тут до 1944 року. На даний час у палаці розмістилися кабінети районного відділу освіти.

Контактна форма